Kuigi väljas on veel
miinuskraadid ja hanged kõrged, siis tänu siravale päikesele liiguvad mõtted
tahes-tahtmata kevadesse. Millal ükskord jää veekogudelt kaob, vesi soojeneb ja
õnged vette saab heita.
Meie oludes on mingi lootus karpkala püüda,
sõltuvalt kevadest maikuus, kui vee temperatuur läheneb 10 kraadile. Kuna
toimub tänavu Eesti-Läti sõpruskarikas
23-26. mail Lätis, oleks siiski tagasihoidlik lootus enne seda ka kodumaine
kalakene kätte saada.
Kevadel vee soojenedes kalade aktiivsus
tasapisi tõuseb ja nad ärkavad talvisest tardumusest. Kala hakkab vee
soojenedes tasapisi sügavamatest talvituskohtadest veekogus ringi liikuma ja
oma kurnatud organismi kosutama. Kevadisel karbipüügil, tänu kala
väheaktiivsusele peab varuma rohkem kannatust ja tulemused ei ole kerged
tulema. Väga suurt tähtsust omab õige püügikoha valik. Eelistatud oleks
madalaveelised seisvama veega sopistused, kus vesi kiiremini soojeneb, mis
asetseksid oletatavate talvituskohtade lähedal, kuhu kala end soojendama ja
kosutama liigub. Mida soojemaks ilmad muutuvad, seda aktiivsemaks kala muutub
ja enam toiduotsinguil ringi liigub, et kosutada oma organismi peale kurnavat
talvitumist ja koguda energiat kudemiseks. Esialgu, kui kala on väheaktiivne, siis
tema toiduotsingud ei ulatu väga kaugele ja seoses sellega ei õnnestu meil teda
söödaga eemalt kohale meelitada. Kuna vesi on kevadel tänu mikroorganismide-
hõljumi puudumisele väga läbipaistev, siis tuleb olla vee ääres võimalikult
märkamatu. Kala liigub toiduotsinguil soojenenud pinnapealsemates veekihtides
ja suvaline häiriv faktor võib ta eemale peletada. Kuna karpkala
seedeprotsessid kulgevad veel aeglaselt, siis tuleb olla ettevaatlik
söötmisega, et mitte kalal kõht täis sööta. Eelistatud oleks
väikesefraktsioonilised söödad minimaalses koguses. Kuna kalal on vaja peale
talvitumist energiat omandada, siis samas peab sööt olema piisavalt
energiarikas. Külma vee korral ei ole kala retseptorid väga tundlikud, seoses
sellega on aromatisaatorid vajalikud, samas ei tohi unustada, et vesi sisaldab
eneses vähe lõhna ja maitse olluseid ning seoses sellega ei tohi oma aroomidega tekitada väga teravat
dissonantsi. Aromatisaatorite ja atraktantide kasutamisel tuleb jälgida nende
koostist. Glütseriini baasil aromatisaatorid ei kanna aroomi edasi, kuna külmas
vees õli ei lahustu, eelistatud on etanooli baasil valmistatud tooted.Suurt
tähtsust omab ka söötade visuaalne eksponeerimine. Vastavalt nendele üldlevinud
tõdedele liiguvad meie mõtted oma esimese väljasõidu kavandamisel
alljärgnevalt.
Loodetavasti õnnestub ilma tabada ja seada
end püügile kenal stabiilse rõhuga nädalavahetusel. Veekogu ääres leiame selle
kõige õigema püügipaiga ja vajalikku vaikust säilitades õnnestub meil teha
eelsöötmine ja rakendused sisse heita. Sisse söötmisel kasutaks lisaks peenefraktsioonilisele
söödale selle koostises küllaltki suurel määral kalajahu, kui eriti
proteiinirikast ollust ja dipiks kõike seda mõne eeterliku aromatisaatoriga.
Söötmiseks mõni raketitäis. Rakendus peene lips, konks nr. 10, juusele neutraalse
ujuvusega kombineeritud või pop up nr. 10 suurusega boil, lisaks kindlasti
väike PVA stick. Prooviks ka üks õng zig- rig rakendusega, kus söödaks dipitud
kunstmais või sarnased erksad boilid. Söötmisel sellele kasutaks CSL(corn steep liquer) maisilikööriga segatud
vedelat sööta, mis ka olulisel määral kanepiseemneid sisaldaks. Kuna
kevadine kala võtt on õrn, siis signalisaatorid-swingerid maksimaalsele
tundlikkusele, arvestada tuleb valvamisega õngede juures ja ka mõne vale
häirega.
Ilmastikuolud on äraarvamatud,
siis tuleb valmis olla suurteks temperatuuride erinevuseks, sellepärast tuleb
varuda korralik riidevarustus. Kuid enne nende unistuste teostamist tuleb kõigepealt
maha pidada üks korralik särjeralli.
No comments:
Post a Comment