Thursday, January 3, 2013

Rakendus

Tamiil

Mida peenem ja elastsem, seda pikemad heited, kuid arvestada tuleb katkemisega trofee tulekul, enamlevinud 0,26-0,35. Poolil võiks olla umbes 300 meetrit, mis tagaks piisava varu kala esimese sööstu korral ja lisaks on katkemise korral võimalik jäägiga edasi püüda. Tamiili poolile kerimisel kokkuhoiu eesmärgil backinguna kasutada mingit vana tamiili, mitte isoleerpaela, mis hakkab eritama liimi ja sellega rikub tamiili. Aktiivse kasutuse korral tuleb aegajalt tamiili olukorda kontrollida ja kahtluse korral jupp otsast ära lõigata. Peamiselt on kasutatavad tamiilid värvilised, on võimalus ka markeriga otsast umbes paarkümmend meetrit ära värvida.
Shock leader
Tugevamast materjalist liin pikkusega kuni 10 meetrit, aga vähemalt 2 kordne ridva pikkus ja mõned keerud rullil,  mis tuleb kasuks kaugheidetel ja on abiks kala väljatoomisel, omab ka suuremat vastupidavust põhjas olevate kivide ja teokarpide vastu. Materjalidest on kasutusel jämedam monofiil-plussiks on odavus, heitel annab andeks eksimuse, kui rulli look juhtub kinni jääma, vajub põhja peale, hea kala väsitada miinuseks on tema paksuse tõttu suur ühendussõlm pealiiniga, mistõttu väheneb heitekaugus. Nöörist shock leader ei taha põhja peale vajuda, plussiks on suurem heitekaugus, lõikab hästi taimestikku. Kooniline shock leader on heade omadustega, kuid kallis.
Kalastades tuleb alati kasutada heitmisel sõrmekaitset, et vältida näppu lõikamist ja ka sidur peab olema piisavalt kinni keeratud, eriti kehtib see nöörist shock leaderi korral, muidu on vigastused vältimatud. Sõlmena kasutame peamiselt mahin knot mono puhul ja uni to uni nööri puhul, olemas on ka mitmeid teisi sõlmi.




 Mahin knot-mõlemad otsad on ühel pool.



 Uni to uni-punutud shock leaderiga tundub ilusam
 

Leadcore või toru
Vastavalt rakendusele kaitseb lipsu sassimineku eest, hoiab rakenduse põhja lähedal ja oma paksuse tõttu on ka kalale kaitseks vigastuste eest. Toru miinuseks võib lugeda tema võimalikku libisemist liinil, õhumullid võivad sees olla ja seetõttu ei lange põhja peale. Enamus juhtudel on kasutusel spetsiaalne tinast südamikuga materjal selleks otstarbeks, millest on võimalik ise endale sobiva pikkusega element valmistada, levinud 60-70cm., lisaks valmistootele on ka märkimisväärne hinnavõit.

Kõigepealt tuleb eemaldada umbes 10-15cm südamikku, seejärel torgata järelejäänud südamiku alguskohast boilinõel piki pehmet osa kolmandiku ulatuses.







 

Ja seejärel sealt välja tuua.

Haakida ots nõela taha.
 Vedada läbi punutud suka.

Väljatulnud ots punutise sisse tagasi tõmmata ja seejärel pingutada.








Murtud tina juures olev liitepunkt ja aasa juures fikseerida liimitilgaga.
 
Lead core ühendus shock leaderiga või selle puudumisel pealiiniga aas-aasaga meetodil, siis on võimalik kiiresti rakendus ümber seada.

In line
Tina asetseb otse liinil(shock leader), kaitseks kasutatakse toru, kuigi võib ka lead core, ohutuse tarbeks on tina ära kukkuv. Antud rakendus tagab parima isehaakumise, kuid lennuomadused on halvad ja ei sobi mudasele põhjale.

Lahtiselt enne kokku tõmbamist.


Helicopter
Sellel rakendusel on tina ees ja lips rakendatud kõrvale, kasutusel eelkõige kaugetel distantsidel- tänu lipsu pöörlemisele heitel on saanud oma nime. Sobib mudasele põhjale, kuid haakumine on halb.


Safety clips
Külgrakendus ohutu klipsiga, mis on sobilik kompromiss kahe eelmainitu vahel ja enamlevinud kasutusega. Kui raskusest sikutada, siis peaks ta alati enne ära tulema, kui lipsupöörel klipsi pesast. Lipsu pöörlad peavad vastam klipsile, mõnedel mudelitel on väike tihvt, mis hoiab pöörlat pesas ja osadel on metallist kõrv, kuna antud rakendusega jõuheidet sooritades, kui veel on lipsu küljes PVA kotike, võib klipsi kõrv veepinnaga kokku puutudes katkeda. Klipse ostes tuleks kontrollida nende materjali, et ei oleks liiga rabedad. Mittekvaliteetsete klipside korral on abiks PVA niidiga raskuse fikseerimine klipsil, et vältida tina enneaegset irdumist ( tuleb ainult arvestada, et fikseerimiskoonus ei tohi PVA-d katta, muidu materjal ei lahustu vees ja klips ei ole enam ohutu).

Need on rakenduse põhielemendid ja tüübid, lisaks on veel nende edasiarendusi, kuid üldvaade oleks selline.
Rakenduse ülesehitusel ei ole kõik antud elemendid kohustuslikud, kuid on praktilise töö käigus spetsialistide poolt välja töötatud ja üldlevinud. Niipalju võib märkida, et sportlikul karbipüügil on tinast vabanemise eeldus liini katkemisel kohustuslik. Võistlustel on nööri kasutamine pealiinina keelatud ja shock leaderi pikkus piiratud 10 meetriga.

No comments:

Post a Comment