Tuesday, November 20, 2012

Eesti- Läti Sõpruskarikas 2013 karpkala püügis




1.    Võistluse eesmärgiks on sportliku karbipüügi edendamine ja kogemuste vahetamine.
     2. Aeg ja koht
Võistluse toimumine 23-26.05.2013 Suda veehoidla, Malpils Läti
Kogunemine 23.05.2013 kell 9.00, võistluse algus 12.00
Võistluse kestvus 72 tundi, püük kaldalt.
Organisaatorid: Maris Nukis + 371 293 52 931
                          Arnold Tammemägi +372 53 60 50 31
 3. Osalejad
Võistlusel osalevad 2-3 liikmelised meeskonnad, liikmete vanus alates 16a. piiratud võistlusalal.
Osalemistasu 50 eurot, tasutakse peale registreerimist 1. maiks 2013.
Võistluskohtade arv on piiratud, meeskonnad registreeritakse vastavalt avalduste laekumisele aronos@hot.ee või siin  http://minikalastaja.blogspot.com/2012/11/blog-post_20.html
Kogu info võistluste kohta kajastame samal lehel. Tasutud osalemistasu tagastamisele ei kuulu.
     4. Tähtis
Võistluse korraldaja ei kanna vastutust osalejate isiklike asjade järelvalve eest. Iga võistkonna liige on sektoris omal vastutusel ja peab järgima ohutu käitumise eeskirju. Keelatud on tule tegemine, alkohoolsete jookide tarbimine, viibimine võistlussektoris ebakaines olekus. Õnnetusjuhtumi korral kannab vastutust osaleja ise. Kui võistluse alguses on äike, siis lükatakse algusaeg edasi. Võistluse ajal äikese korral võistlus peatatakse, võistlejad peavad viibima ohutus kohas. Võistlus loetakse toimunuks, kui püügi kestvusaeg on vähemalt 36 tundi. Ilma paranedes võib võistlus jätkuda. Vihm ei ole võistluse katkestamise põhjuseks.
    5. Võistluseeskiri
Loosimine
Püügisektorite loosimine toimub võistkondade esindajate vahel kahes järgus.
1. Peale osalejate registreerumist kohapeal loositakse välja loosijärjekord.
2. Vastaval loosijärjekorrale loositakse välja püügisektor.
Arvestusse kuuluvad kõik väljapüütud karpkalad ja valgeamuurid sõltumata kaalust. Kala peab olema kaalumisel elus ja  vigastusteta.
Võistluse algus.
a)    Pärast loosimist sisenevad võistlejad sektorisse, võivad alustada ette valmistavaid toiminguid, telgi püstitamine, sööda ettevalmistamine jne.
b)    Kogu meeskonna varustus ja telk peab asetsema 20 meetrises püügisektoris. Erijuhud kooskõlastatult kohtunikuga.
c)    Võistluse alguseni on lubatud markeerimine, vees võib olla mitte üle 2 markeri võistkonna kohta ja söötmine. Lubatud on ainult taimset päritolu söödad, boilid ja kalade peibutussööt. Söödapalli läbimõõt ei tohi ületada 70 mm.
d)   Igal võistkonnal tohib olla kasutuses 4 karbiritva, ridva pikkus kuni 3,9 m, rakendatud ühe konksuga juusrakenduse abil.
e)    Nööri kasutamine pealiinina on keelatud, lubatud on ainult põhjarakendused.
f)     Shock leaderi maksimaalne lubatud pikkus 10m.
g)    PVA materjalide kasutamine on lubatud
h)   Söödaraketi, söödakada ja söödapallidega söötmine ainult päeval kella 11.00-17.00
i)      Heited õngega sooritada ainult üle pea, lubatud on ainult ohutu rakendus irduva raskusega. Heited ei tohi väljuda mõttelisest piirist sektori pikendusel.
j)      Võistkonnal tohivad olla tagavaraõnged, kuid need ei tohi asetseda vees, vaid peavad asetsema eraldi tugedel.
k)   Võistkonnal peab olema vähemalt 4 kala säilituskotti ja konksu eemaldamise matt.
l)      Püütud kala tuleb kuni kaalumiseni asetada säilituskotti, ainult üks kala ühes kotis, enne tuleb kott niisutada.
m)  Kala väsitamine ja kahvamine tuleb teostada oma sektori piirides.
n)   Võistlejatel on lubatud sektoris liikumiseks ja telgis kasutada valgusallikaid. Sektoris ei tohi tekitada liigset müra.
o)   Kogu võistluse kestel peab sektoris asuma vähemalt üks võistleja, kui kõik lahkuvad, siis tuleb õnged veest eemaldada.
p)   Meeskonnal on kala väljatoomisel kõrvalise abi kasutamine keelatud. Ainult kohtunik võib siseneda sektorisse ja suuliselt juhendada.
q)   Peale võistluse lõppu peavad kõik võistlejad oma järel kogu prahi ära koristama.
 5. Kalade kaalumine
a) Kaalumine toimub iga päev kella 7-21(1x4 tunni jooksul)
b) Kaalumisel kasutatakse ühte kontrollitud kaalu.
c) Kõik kalad kaalutakse ühe ja sama kaalumiskotiga, mis on eelnevalt niisutatud.
d) Kala võetakse veest välja ja eemaldatakse säilituskotist kohtuniku juuresolekul, peale kaalumist kala vabastatakse.
e) Kaalumise juures viibib üks võistkonnaliige ja naabervõistkonna esindaja, kes allkirjastavad kaalumisprotokolli koopia. Kaalumistulemused peavad olema selgelt ja loetavalt märgitud. Pärast kala vabastamist proteste kala kaalu suhtes ei arvestata.
f) Kala, mis on saanud vigastada hooletu kohtlemise tagajärjel arvesetusse ei kuulu ja võib olla aluseks trahvisanktsioonide rakendamiseks.
6. Üldised keelud ja piirangud
Keelatud on:
a)    kala püüdmine alas, mis jääb väljapoole sektori piire
b)   veepinna valgustamine lampidega, lubatud on pealambi kasutamine kala kahvamisel.
c)    kasutada püügil loomse päritoluga ja elusaid söötasid
d)   kalade tahtlik vigastamine
e)    kuulata valjult muusikat ja lärmakalt käituda
f)     sektorist lahkuda ilma kohtuniku loata
g)    alkohoolsete jookide tarvitamine
h)   esitada kaalumisele võõrast kala ja enda püütud kala edasi andmine
i)      enne võistluse lõppu eemaldada sektori tähiseid
j)      raadio teel juhitavate söödalaevade ja kajaloodi kasutamine, samuti kalapüügi seadmed, mis toimivad suruõhu, gaasi või elektri jõul
Nende keeldude rikkumise tõttu võib võistkonnale teha hoiatuse või isegi diskvalifitseerida. Võistkonnale, kes on võistluselt eemaldatud osalustasu ei tagastata.
7. Auhinnad
Esikoht kuulub võistkonnale, kes püüab kaaluliselt enim kala, sama kaalu puhul on esimene see võistkond, kellel on suurim kala. Kui seis on ka seljuhul võrdne, siis võitja on võistkond, kus on keskmine kaal suurem. Võitjatele on karikas, 1-3 koha võistkondadele on medalid ja auhinnad. Eriauhind on suurima kala püüdnud võiskonnale.
Enne võistlust väike pidulaud.
Peasponsor Copes Nams

Registreerunud võistkonnad:
Eesti
  1.  Minikalastaja- Marek Tammemägi, Arnold Tammemägi.TASUTUD
  2. Vaesed Mulgid- Egon Sankman + Riho Mägi TASUTUD
  3. Dorpat Carp Catchers- Andres Odras + Mait Mahlapuu TASUTUD
  4. Salmo Eesti- Harri Nurk + Ardo Kroon + Rannet Kodar TASUTUD
  5. A-Team- Ott Parbo + Kärt Parbo + Arvi Visnapuu TASUTUD
  6. Tuhnik- Hannes Välja + Kristjan  ÖöpikTASUTUD
  7. Solo&Co- Siim Küüt + Sigmar Roosimägi  TASUTUD
Läti 
  1. D&R
  2. Mālpils Zivīm
  3. Ūsainie
  4. Midland Carp 2
  5. G@L
  6. Automeistars  
  7. Alatas
  8. Lielās Zivs Brālība 1
  9. Lielās Zivs Brālība 2

Malpils Suda veehoidla

Antud veehoidla asub Lätis Malpilsis
Veekogu on rajatud 1980 aastal ja alates 2007 aastast majandab seda
"Mālpils Zivīm" kalastajate selts.  http://www.malpilszivim.lv
Tegemist on tasulise veekoguga. Veekogu pindala on umbes 10 ha, keskmine sügavus 2-2,5 m, vanas jõesängis võib kohati ulatuda 5 meetrini. Veekogu põhi on puhas, kohati on taimestikku, kuid suuri takistusi ei ole. Kaladest on seal karpkala, valgeamuur ja lisaks linask, latikas, ahven jne. Regulaarselt on viimastel aastatel asustatud karpkala, paaril viimasel aastal tonni ringis. Enamus asustatud karpkalu on 3 kilo ringis, kuid ka väiksemaid. On ka suuri isendeid, veehoidla karpkala rekord on 16,4 kg. Kalade keskmine kaal on siiski 3 kilo juures. 2012 11-13 mail  amatööride karpkalapüügi 2 päevasel võistlusel, 15 võistkonnaga, püüti 24 isendit, keskimise kaaluga 2,6 kg, suurim- big fish 8,2 kg, 7 võistkonda jäi kalata.
Sektorite asetus võib meie võistlusel muutuda.

Malpils Suda

11.05 Tegime väljasõidu, et tutvuda võistluspaigaga. Eelnevaid võistluskogemusi Lätis omades olid ootused sellele veekogule  natukene kõrgemad. Antud veekogul ei olnud me eelnevalt viibinud.
Kohale jõudes olime natukene pettunud, soovitatud proovisektor ei tundunud just kõige kenam olevat. Võibolla oli tegemist sombuse ilmaga või kalameestega, kes seal juba nullitasid või varakevadise loodusega, aga koht tundus kuidagi trööstitu. Ühingu poolt hallataval tasulisel veekogul oleks natukene rohkem korda oodanud, praegune olukord tundus umbes sarnane olevat nagu meil Matsalu looduskaitsealal- raha kogutakse, piirangud on, kuid olukord on selline metsik. Kuna kohale tuldud, siis tuli tahes tahtmata ka õnged sisse heita. Peale markeerimist valisime kaks püügiplatsi 80 ja 40 meetri peal.Veekogu on asustatud punktis ja tänu sellele oli päris palju rahvast ringi liikumas, soojade ilmadega on melu tõenäoliselt veelgi hullem. Järve ääres ringi liikudes täheldasime kalade toitumist meist vastaskaldal. Laupäeva lõunast pühapäeva lõunani kujunes meie saagiks 6 kala- kahjuks mitte kõik karbid. Kõigepealt turb, õhtul linask, hilisõhtul latikas, öösel siis ainukene karp, varahommikul linask ja hommikul latikas. Karp kaalus 4,5 kg ja vaatamata jahedale veele tänu hilisele kevadele, siis oma küllaltki pika sööstu ta tegi. Karpkala tuli kaugemalt püügiplatsilt, teised kalad mõlemilt. Proovitud sai mitmesuguseid erinevaid boile ja dippe, üldstrateegia siis tavapärane varakevadine- mingeid antud veekogu eripärasusi me tuvastada ei suutnud. Sööta minimaalselt ja PVA. Eelmine nädalavahetus olid Copesnams mehed saanud 5 karpkala 8-13 kg, meie õnneks otsustasid nad mitte osaleda võistlusel, praegu siis Läti poolt 9 võistkonda. Üldine lõpptulemus ei olnud just see, mida oleks oodanud, kuid lõppkokkuvõttes peab rahul olema. Tegevust meil oli, esmakordselt võõral veekogul õnnestus ka karp saada, ühtegi äraminekut ei olnud- järelikult lipsud töötasid, kõik kalad olid korralikult alalõuast haagitud ja peale talvevaheaega sai püüki harjutatud.

Veekogust videod:

   Võistlusest
Lisaks eelnevale infole veekogu kohta(kogu jutt kirjeldab keskmist tiiki), teisi vaatasime eemalt, kuna ei julenud õngede juurest väga kaugele minna.
  Tegemist on pikliku paisjärvega, mis allosas laieneb ja seal on keskel ka väikene saar- loomulikult arvatavasti parimad kohad on saare lähedal, kuna seal kala tunneb end turvalisemalt. Püügikohad 12, 13 ja 14 asuvad kõrge kalda all, rod pod on võimalik paigutada alla, kuid telkima peab üleval, kuna all ruumi ei ole. Samas on ka lähedal korruselamud, autoga telkimisplatsile juurdepääs küsitav, mingid vanad jäljed seal küll olid.1 ja 6-11  sektorid saab autoga lähedale, sektor 5 saab kah vist, kuid ei tea, kas ta kasutusele tuleb. Sektor 15 ei saa lähedale, kuna asetseb mõisa kõrval, seal on mingi allikas kust rahvas käis kogu aeg vett võtmas, kui joogivesi otsas, siis on võimalik sealt saada. 16, 17 sektorid asetsevad mingite hoonete juures, sinna saab vist suhteliselt lähedale, kuid kohapeal me ei käinud. 18, 19 auto saab jätta tee äärde, kuna tegemist on sellise madalama kaldaga, siis vist lähedale ei saa.9, 10 sektori juures kulgeb üle jõe kõrgepingeliin, mõned raskused ripendasid seal küljes.Kogu jutt selle kaardi kohta, mis eelnevalt võistluselt. Kuidas seekord sektorid kujunevad ei ole veel täpselt selge, seal on ka vanad sektorite tähised osaliselt alles. On ka olemas mingid püügiplatvormid, mitte küll kõige paremas korras, see tähendab, et rod pod on vajalik. Võistlussektorid ei tule lintidega piiratud, kuid heitesuund on ette antud, et teistega segamini ei läheks.
 Kogunemiskoht on seal 10. sektori juures. Juurdepääs Eesti poolt sõites- peale ringteed, otse üle(vasakule sealt jääb 1. kõrgem sild), sealt tuleb vasakule väike pinnasetee ja madal sild, sellest üle, siis ristumisel (vasakul näha mingi reklaam autoromu) keerata paremale kruusateed pidi, sealt mööda alleed sõita ja käänu kohal läheb pinnasetee paremale jõe poole( paremal paistab valge suvila putka). Seda teed mööda ja harust vasakule keerata, otse paistab mingi lagunenud telliseputka ning kohal te olete.
Läti kontakt Copesnams.lv Maris Nukis +37129352931 Siguldas, suhelda saab vene keeles.
Kes plaanivad eelmisel õhtul kohale tulla, siis on võimalik temaga eelnevalt kontakteeruda ja ta oli nõus inimesed kohale juhatama autoga ees sõites. Viimase käänaku juurde lubas ta mingi viida organiseerida. Kuivkäimla tuleb kogunemiskohta ja teine jõe teisele kaldale.
 Toitlustamine- eelneva info järgi meilt 6 võistkonda,( hind 9 eurot päev, tasumine kohapeal, vajalik täpne raha, st. 27 eurot inimese kohta) sisaldab 3 käiguline lõuna, 2 rooga õhtusöök ja hommikused võileivad, mis saab koos õhtusöögiga.Toit tuuakse kohapeale sektorisse, pakendatult ühekordsetesse karpidesse. Täpsemat infot ei suutnud rohkem hankida, seega loodame võistlusest kõige paremat, kuid olgem valmis igasugusteks ootamatusteks. Püügisektori valiku määrab niikuinii igaühe loosiõnn ja asja normaalsel kulgemisel ehk jätkame seda üritust ja kordame ka järgmisel aastal, eks kogemustest õpime. Eesti poolt on oma abistava käe võistluse auhinnalaua tarbeks ulatanud Bobo Fishing Kalastustarbed  http://bobo.ee/
  ja Averonis OÜ  http://www.tellimus.ee/
Minu telefon on puhkuse tõttu suunatud teisele telefonile, seetõttu on tavanumbril võimalik SMS saata ja ma helistan tagasi või on mul kaasas teine +37253322177 Arnold



No comments:

Post a Comment